STHLM!!

Nu sitter jag på vårat hotellrum. Det är ett litet mysigt rum:) alldeles lagom för mig och M. Vi håller på att gör iårdning oss för att gå ut på stan och äta. Vi hade tänkt att gå till mariatorget någonstans och äta. Idag har vi varit runt i Stockholm. M visade mig vart hon bodde när hon bodde här nere. Sen tänkte vi att vi skulle fara ut till Saltsjöbaden. Men det han bli svart ute så vi hoppade av längs Saltsjöbanan och tänkte ta ett tåg tillbaka till Slussen. Men när vi hoppar av kommer motsat tåg på andra sidan och vi hinner inte runt´. Så vi blev fast där i 20 min innan nästa pendel kom. Men det var ett väldigt fint område med mycket fina villor som vi kollade på. Imorgon ska vi shopa och hinna med att innan det blir alldeles mörkt ute att åka till Saltsjöbaden.

Semester!

Nu är jag äntligen ledig och imorgon åker jag till Stockholm. Det ska bli jättekul att vara där bara jag och M. Idag hade vi prov i ATC. Jag tror att det gick bra. Jag borde helt klart ha fått G men VG är jag inte lika säker på. Det beror på hur snäll Thomas är med rättningen:P

Idag hade vi två i klassen som fyllde 20 år också. Anton från Storuman och Fredrik från Lågsele. Så vi fick tårta och vi sjöng för de. De var dock inte Anton och Fredrik som had egjort tårtan det var två tjejer i klassen.
 Anton och Fredrik fick gå fram till tavlan.

SEKO

Idag var det en äldre man från SEKO som var hos oss och berättade om deras jobb och vad de gör för lokförarna. Han visade lite roliga fakta vad löner ligger på. Om man jobbar åt SJ så kännar man sämst. Bäst kännar man om man kör åt mindre företag eller om man kör pendeltåg. Men då kan jag tänka mig att köra pendeltåg är ganska tråkigt. Men det skulle ju helt klart fungera från början. Men om man ska jobba här uppe blir det säkert Green Cargo. Då kommer man ha en ingångs lön på minst 24 000kr Så det är väll inte så dumt. Och efter 3 år har man uppnåt max lön 28 000kr. Men det är ju bara grundlön. Det tillkommer säkert 3-5000 varje månad i bara OB och övertids tid. Jag längtar tills man får sin första lön. Det blir lite bättre än CSN pissiga bidrag och lån.

gymmet

Nu har jag precis kommit från gymmet. Det är skönt att ha tränat lite:) Men det är synd att gymmet är så litet att är man mer än 4 personer där inne får man typ inte plats. Men det finns det mesta som man behöver för att träna.

Den här veckan på skolan har vi bara gått igenom ATC:n. Det är ganska kul. På måndag har vi prov på det vi har gått igenom under veckan. det ska nog inte vara några problem. Igår fick vi också en liten diktamen på termer som vi har gått igenom. Det är olika termer som man använder inom järnvägen. Jag hade bara ett fel så det känns bra. Det verkar som att någonting går in. Våra lärare är jävligt bra. Vi skulle gå till runt 15.30 igår. Men när vi skulle gå på luch säger han att nu tar vi och packar ihop för dagen och går hem:D NAJS!  För ni som inte vet så ska jag och M flytta tillbaka till Umeå:) Vi har fått en 2:a på Nydalahöjd. Vi vet inte exakt när vi flyttar in men senast 1 februari. Men vi hoppas på tidigare kanske redan 1 december. Det ska bli riktigt skönt att komma tillbaka och få börja träna på IKSU saknar det.


ATC

Denna vecka har vi gått igenom ATC och hur den fungerar med vad för olika signaler den visar om man kommer mot i signal som står till stopp. ATC finns på loken och hjälper lokföraren med att ha koll på vad som kommer längre fram. För det vanligaste är att det finns baliser vid alla hastighetstavlor och för- och huvudsignaler. När man kör över en balis så skickar ATC en signal och frågar vad balisen har för information att ge. För att en signal ska ge ett riktig info. Måste den få signalen 7 gånger på varje balis. Tänk hur fort det går om du kör i 140km/h och balisn är kanske 30*30 cm stora. Så det sker fort. Det här är en ATC-panel. under siffra 2 har man förindikatorn. Där kan man t.ex. se vilken hastighet som ska komma om det är en hastighetsnedsättning. Under siffra 6 har vi huvudindikatorn. Där ser man den sth (största tillåtna hastighet) som gäller just nu. Men man kan även få upp olika bokstäver och då är det olika saker man kommer mot. Det finns jättemycket och det finns så jäkla mycket och lära sig. Men det är kul:) Jag längtar tills vi får komma ut på våran försat åklia. men det dröjer. Då lär mycket falla på plats.


 

Tillbaka i Vännäs

Nu har man gått en halvdag i skolan igen. Vi hade fått läxa över helgen att göra klart ett häfte med frågor som vi hade börjat på. På torsdag står det att vi ska ha prov men våran lärare Kent får se. Han tyckte att vi inte hade gått igenom allt vi skulle ha gjort föra veckan. Nu imorgon ska vi börja med ATC (Automatic Train Control). Det är det instrumentet som hjälper en lokförare att veta vad nästa signal står till och den övervakar att man inte kör för fort och hinner stanna i tid till en stoppsignal.

Jag har precis också kommit hem från en löpprund på 5 km. Vi var 4 ur klassen som var ute i spåret. I helgen har jag varit med M i Umeå hela helgen. Det var skönt att vara där och träffa kompisar och vara i från Vännäs. På söndag han jag till och med att se på handboll:D Jag är så jävla sugen på att spela. Jag hoppas att när vi flyttar tillbaka till Umeå nu snart att jag hinner med att träna iallafall 1 till 2 gånger i veckan. Nu ska jag äta tiger kaka som mit hjärta har bakat:D


Bangården

Idag var vi på Vännäs bangård. Det är alltid intresant att komma dit ner och titta på olika saker och lärarna berättar hur det fungerar och man kollar på sånt man läst i skola. Så idag kollade vi på lite olika signaler. Men det flesta signaler stog till stopp. Sen kollade vi på växlar och se vart spåren leder. Vi fick även gå upp på ett RC-lok. Det var väldigt kul eftersom jag aldrig har varit in i ett lok och vet inte alls hur det ser ut och hur det känns att sitta i förare skolan.

Igår hade vi klassfest. Det var jätteroligt:D Jag kom hem strax efter 2. Då hade jag hjälpt till och städat och sett till så det så snyggt ut. Vi åt pizza hade lite fråga sport och hade allmänt kul. Våra lärare var också där och de var på hugget.

Här är lite bilder från idag.
Den vänstra bilden är lokets instrumentpanel. På den högra ser ni telefonen som man ringer tågklareraren om det är något. Den tredje är från förarstolen och man ser norrut på Vännäs spår 1. Den fjärde bilden är vi i motorrummet. Det var sjukt trångt och lågt i tak. Jag var tvången att gå i sidled längs gången för annars gick det inte.


Tränat

Har precis varit och tränat. Var först ungfär en timme på gymmet och körde triceps och axlar. Det är skönt att gå på gymmet. Sedan var vi sex stycken ur klassen som sprang. Det blev 5 km för mig och 2 andra. # stycken sprang 2,5 sedan gick det 2,5. Nu sitter jag och väntar på att min Älskling ska komma hem:D Har tänt en massa ljus så det är mysigt när hon kommer hem.

Nu är vi äntligen klar med bilagan med bara olika termer. Imorgon kör vi igång med signaler i system H. För ni som inte vet så är System H ett trafikerings system som används längs järnvägen. Det är den mest vanliga. Sedan finns det M-S-R-F. På Botnia banan kommer det vara System E2 som är ett europeisk system. Där komemr dte inte finns några signaler efter banan. Utan alla signaler och skyltar kommer att visas i hytten.


Sköna fredag

Idag har jag varit inne i Umeå och träffat min mycket roliga och goda vän Vickan. Vi var och åt kina buffé på Estern Palace. Det var jättegott som det alltid är när man äter kinesiskt. Det var skönt att träffa en kompis och prata en massa och se hur han har det och vad han gör. Sedan gick vi runt i stan och var inne i alla butiker för killar. Vi gick säkert fram och tillbaka 5 gånger genom stan. Sedan blev vi lite uttråkad så vi gick på Waynes coffe. Jag tog en cafe latte. Tänkte att jag måste lära mig dricka det där jävla kaffet någon gång:D imorgon ska jag också in till Umeå ska se på Danmark-Sverige med Vickan och de andra.

helg.

Nu är det äntligen helg igen:D Vi har haft en riktigt tuff vecka på skolan. Måndag och tisdag hade vi kost och hälsa. Det var inte så jätteintresant för det mesta viste man så det blev väldigt långtråkigt. Onsdag och torsdag har vi bara gått igenom en massa termer som man ska veta vad de betyder. Man sitter och lysnar när Kent berättar och läser vad varje term som står i boken betyder. Jag längtar tills man får komma ut på praktik. Det ska bli kul att komma ut och se hur allt går till i praktiken:D

Imorgon ska vi nog in till Umeå. Jag vill träffa vickan och se hur det är med han. Det var så längesedan jag träffade han.

Hatar min dyslexi.

Jag hatar att jag har dyslexi. Idag skulle vi skriva några ord på postitlappar och sätta på tavlan. Sedan tog hon och läste vad det stog på alla lappar. När hon kom till min lapp stog det BONDE. Jag menade ju inte så klart att det skulle bli bonde. För vi skulle skriva saker som vi förknuppade med stress. Ja och det var ju helt klart meningen att jag skulle skriva BOENDE tror att det stavas så. Men annars hade jag väll bara kunnat skriva bostad t.ex. Men då när hon lästemin lapp så skrattde ju alla lite och fråga vem som skrivit den för att få reda på vad den tänkte. Så för att inte säga att jag stavat fel på ett sådant enkelt ord så ljög jag ihop något så jävla dåligt. FAN ATT JAG ALDRIG KAN LÄRA MÎG STAVA DET ENKLASTE ORDEN!! Jag vet inte om det är någon i klassen som vet att jag har dyslexi. Men jag ska klara av det och vissa att även fast man har dyslexi så kan man klrara det. Jag klarade ju alla urvals tester galant. Till och med läsförståelse bättre än en del. Så dem kan ju känna sig roktigt dåliga.

Var bara tvungen att skriva av mig och ibland hatar jag att jag inte kan stava det är inte kul att känna att man inte vågar visa det man har skrivit innan det är rättat. Då står jag hellre framme och pratar vid tavlan.

PS: Har hunnit med och springa 5 km idag med 2 i klassen. Men fick ont i hälsenorna/vaderna. Jag måste nog börja kolla på ett par nya skor. Synd att jag inte har råd med det. Det är alleles för dyrt för mig.


Storuman

Nu sitter jag i Storuman och tar det lugnt. Det är alltid jätteroligt att komma hit:) Det känns som att man har två hem. Igår var vi hos M´s framor och fikade för hon fyllde år och träffade lite kusiner till M som också var där och fikade. Nu ska vi snart till M stuga i Gunnarberg. Det är en jätteliten röd och mysig stuga som ligger på en skogstomt alldeles vid vattnet. På morgonen har jag och M mamma suttit och pratade medans det andra sov. Vi pratde mycket och lok för hon tycker det är jätteroligt att jag ska bli lokförare. För hon har själv jobbat åt SJ när det hade en station (driftplats)i Storuman.

Igår på skolan hade vi ett diagnostiskt prov som gick jättebra 43/45 rätt och då förväxlade jag två signaler. Men jag vet vad det betyder om du skulle fråga mig. Skrev bara svaret på fel plats. Sedan har ni någon gång sett signalen som visar detta. Signalen Brukar blinka när man ser den. Den är tillför föraren att veta att det kommer en plankorsning där bilar kan korsaspåret. Blinkar signalen betyder det att nästa vägsignal visar stopp. Då måste tåget stanna. Men lyser det helt betyder det är varnigsignaler för fordon som ska korsa spåret fungerar och säger stopp för fordon.


 

RSS 2.0